În portul Rotterdam va fi construit un cluster de hidrogen „verde” la scară largă

Portul Rotterdam din Olanda, a rezervat un amplasament pe insula Maasvlakte pentru construirea unei uzine de hidrogen „verde” cu o capacitate de până la 1 GW.

În apropierea amplasamentului există deja o conductă de apă și există planuri de construire a unui parc eolian IJmuiden Ver și a unei conducte de hidrogen, potrivit Port of Rotterdam.

Se menționează că suprafața amplasamentului este de 11 hectare. Uzina de hidrogen și parcul eolian sunt planificate să fie construite până în 2028.

Raportul a subliniat că producția de hidrogen direct pe coastă este o soluție logică, deoarece evită încărcarea suplimentară a rețelei de înaltă tensiune. Biroul de presă al portului a precizat că mai multe companii construiesc deja electrolizoare în Rotterdam, cu o capacitate totală de 1,35 GW. Portul intenționează să ajungă la o capacitate de 2-2,5 GW de hidrogen „verde” până în 2030, iar guvernul vizează o capacitate de 4 GW la nivel național.

Se remarcă faptul că în Marea Nordului vor fi construite tot mai multe parcuri eoliene în următorii ani. O parte din energia electrică produsă va fi utilizată pentru a produce hidrogen „verde”, care este o alternativă la gazele naturale.

Raportul a explicat că producția de hidrogen direct pe coastă are o serie de avantaje, deoarece:

  • nu sunt necesare cabluri suplimentare de înaltă tensiune pe uscat;
  • producția va fi aproape de industrie – principalul consumator.

Biroul de presă a precizat că în apropierea zonei rezervate va fi construită și o substație de înaltă tensiune Amaliahaven (380 kV). Aceasta este destinația cablului de curent continuu de 2 GW de la parcul eolian IJmuiden Ver.

Se remarcă faptul că toată energia eoliană va fi transformată direct în hidrogen. Adică, nu va intra în rețeaua electrică, evitându-se astfel o sarcină suplimentară. Raportul a adăugat că amplasamentul se află lângă conducta de apă Evides. Lângă acesta va fi amplasată și o conductă de hidrogen. În acest fel, hidrogenul produs poate fi transportat eficient către consumatori.

Autoritatea portuară studiază posibilitatea de a conecta instalațiile de hidrogen de la Maasvlakte la rețeaua regională de încălzire. Acest lucru ar face posibilă utilizarea căldurii verzi pentru încălzirea locuințelor, serelor și birourilor.

„Toți acești factori fac ca această locație să fie foarte strategică pentru producția de hidrogen verde”, se subliniază în raport.

Reamintim că proiectele de hidrogen situate în jurul Portului Rotterdam și în țările exportatoare ar putea crește aprovizionarea cu hidrogen la 4,6 milioane de tone pe an până în 2030. După cum EcoPolitica a relatat anterior, UE va lansa din toamna anului 2023 o „Bancă a hidrogenului” în valoare de 800 de milioane de euro, care are ca scop subvenționarea parțială a producției de hidrogen „verde”.