Royal Society Open Science: Au fost descoperite microplastice în interiorul krilului și al salpilor din Antarctica

Oamenii de știință de la British Antarctic Survey au descoperit microplastice în krilul Euphausia superba și în salpii Salpa thompsoni. Acest lucru este titrat într-un articol publicat în revista Royal Society Open Science.

Probele de krill și salpa au fost colectate la bordul navei de cercetare RRS James Clark Ross în timpul a două expediții în largul extremității nordice a Peninsulei Antarctice în 2016 și în largul Insulei Georgia de Sud în 2018. Microplasticele au fost recuperate de la ambele specii, microfibrele de plastic fiind cele mai frecvente.

Aproximativ 60 la sută din kril și salpa conțineau nailon, un microplastic utilizat pe scară largă în îmbrăcăminte, unelte de pescuit, frânghii și în armarea anvelopelor auto. Una dintre cele mai mari surse ale acestor fibre este reprezentată de hainele care sunt spălate și uscate.

Constatările evidențiază faptul că ecosistemul marin din regiunile polare ale emisferei sudice este sensibil la poluarea cu plastic. Din cauza lanțurilor trofice scurte din Antarctica, este foarte probabil ca microplasticele să fie transferate de la kril la prădătorii mai mari, cum ar fi balenele, pinguinii și focile. De asemenea, plasticul din krill și din salpa ar putea afecta negativ rolul acestor animale în transportul carbonului atmosferic în adâncurile oceanului, spun autorii.