Secretarul de stat, Grigore Stratulat participă la Forumul regional pentru dezvoltare sustenabilă, în Geneva

Secretarul de stat, Grigore Stratulat participă în perioada 29-30 martie 2023 la forumul regional pentru dezvoltare sustenabilă, care se desfășoară la Geneva, Elveția. Evenimentul întrunește segmentul de politici la nivel înalt, care urmărește stabilirea unui echilibru și soluționarea provocărilor din regiune, pe fundalul multiplelor crize.

Timp de 2 zile, oficialii statelor din regiune au oportunitatea de a împărtăși acțiunile întreprinse la nivel local și progresul obținut în realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD) privind Agenda 2030. Delegațiile prezente la forum regional pentru dezvoltare durabilă vor evidenția, în special, măsurile ca răspuns la crizele actuale și cum acestea pot fi eficient aliniate la Agenda 2030. Segmentul de politică la nivel înalt va include, de ademenea, raportarea din partea societății civile și consultările tinerilor.

Secretarul de stat, Grigore Stratulat va participa la evenimente ce reflectă ODD 6: Apă curată și sanitație, ODD7: Energie accesibilă și curată. Pe 30 martie, va avea loc masa rotundă ”Apă curată și sanitație”, la care se va discuta despre situația actuală din regiune și care sunt cele mai mari provocări pentru a asigura apă curată și sanitație în toată localitățile. De asemenea, vor fi abordate rezultatele Conferinței ONU privind apa, care a avut loc recent la New York, SUA.

Accelerarea tranziției energetice cu creșterea rezistenței sistemului prin îmbunătăținea eficienței energetice și a resurselor regenerabile, precum și asigurarea cu apă curată și potabilă a populației sunt 2 din cele 17 obiective de dezvoltare durabilă de pe Agenda 2030. Guvernul s-a angajat să realizeze ODD-urile, iar cu suportul ONU, Cancelaria de Stat a Moldovei a desfășurat consultări externe în format extins privind Agenda 2030 și aplicarea acesteia la contextul local.

Sursa:mediu.gov.md