Compania energetică germană EnBW intenționează să renunțe la cărbune cu șapte ani înainte de termen

Compania energetică germană EnBW și-a anunțat intenția de a renunța treptat la cărbune până în 2028, cu șapte ani mai devreme decât era prevăzut.

Șeful companiei, Andreas Schell, a declarat acest lucru într-un interviu pentru Handelsblatt publicat luni.

„Plănuim să eliminăm treptat cărbunele în 2028”, a spus Shell, amintind că grupul planifica anterior să devină neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2035.

„Până la sfârșitul anului 2030, ultimele centrale electrice pe cărbune ar trebui să fie oprite. Blocul nostru de lignit din Lippendorf, lângă Leipzig, ar putea produce electricitate în 2035. Obiectivul nostru este acum 2028. În ceea ce privește securitatea aprovizionării și eficiența economică, am rulat mai multe scenarii și suntem convinși că acest lucru poate fi realizat”, a declarat Shell.

El a precizat că, în ultimii ani, EnBW a crescut deja ponderea surselor regenerabile de la aproape 19% la peste 40%.

În 2020, Bundestagul a aprobat un proiect de lege care prevede eliminarea treptată a energiei pe bază de cărbune până în 2038. Actualul guvern a precizat în acordul de coaliție că, „în mod ideal”, va urmări să renunțe la energia pe bază de cărbune cu opt ani mai devreme. Singura exploatare de lignit rămasă în prezent în RFG este cea de cărbune în aer liber – în cariere și mine. La 21 decembrie 2018, ultima mină de cărbune din orașul Botrop a fost închisă.