Climate Dynamics: Schimbările climatice agravează turbulențele periculoase pentru aeronave

Oamenii de știință de la Universitatea din Reading (Marea Britanie) au demonstrat că, pe măsură ce încălzirea globală crește, turbulențele se agravează, ceea ce reprezintă un risc suplimentar pentru aeronave, titrează revista Climate Dynamics.

Turbulențele de cer senin (Clear-sky turbulence – CAT) se dezvoltă de obicei în atmosfera superioară fără nori și nu sunt detectate de senzorii radar sau vizuali de la bord. Expunerea prelungită la astfel de turbulențe scurtează durata de viață operațională a unei aeronave și pot apărea daune structurale grave, care rareori duc la defectarea aparatului.

Zborurile transatlantice sunt cel mai des expuse la acest tip de turbulențe din cauza curentului jet în vârtej la latitudinile superioare din Atlanticul de Nord. Intensitatea curentului depinde de gradienții latitudinali orizontali de temperatură. Din cauza creșterii gradientului de temperatură de la pol la ecuator în troposfera superioară și în stratosfera inferioară ca urmare a schimbărilor climatice antropogene, se așteaptă ca jet stream-urile să se intensifice.

Modelarea climatică a demonstrat că pentru fiecare grad Celsius de încălzire a suprafeței, numărul de turbulențe moderate pe cer senin va crește cu 14 % vara și cu 9 % iarna și primăvara. Turbulențele moderate sunt exprimate ca fiind condiții atmosferice care provoacă o accelerație verticală de până la 0,5 g.

O opțiune pentru companiile aeriene este evitarea zonelor în care se formează CAT. Acest lucru ar putea duce la prelungirea duratei zborurilor transatlantice și la costuri suplimentare de combustibil. În plus, experții sfătuiesc pasagerii să își pună centurile de siguranță pentru a evita rănirea gravă și mutilarea.