Rodica Iordanov: ”Doar cu eforturi comuni vom împăduri Moldova”

Ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov a întreprins o vizită de lucru la Î.S.  rezervația naturală „Codrii” pentru a discuta despre măsurile întreprinse în cadrul campaniei de împădurire din primăvara 2023 și pașii pentru următorii ani. Extinderea fondului forestier, dar și reabilitarea pădurilor existente este o prioritate pentru Ministerul Mediului.

A fost prezentat Programul național de extindere și reabilitatea a pădurilor pentru 2023-2032, angajaților Agenției „Moldsilva”, inclusiv echipei institutului de cercetări și amenajări silvice (ICAS). Totodată, ministra Iordanov a vorbit despre efortul care trebuie depus în anul 2023 și viziunea Ministerului Mediului pentru a găsi soluții durabile în dezvoltarea fondului forestier. ”Vom pune accentul pe dezvoltarea pepinieriilor și pe sisteme de irigare moderne și autonome. Dar pentru atingerea obiectivelor noastre e necesar de a coopera intens cu autoritățile publice locale, agenți economici, societate civilă, inclusiv cu proprietari de terenuri”, a menționat ministra Iordanov, care încurajează și cetățenii să planteze arbori pe proprietățile private.

Programul național de extindere și reabilitatea a pădurilor, în următorii 10 ani, prevede împădurirea treptată până la 145 mii ha. ”Cu eforturi comuni, în acest an putem planta 7 mii ha, iar ulterior vom putea mări obiectivul de împădurire cu 10, 12, 15 mii ha pe an odată cu investițiile necesare”, a declarat consiliera Președintei Republicii Moldova în domeniul protecției mediului și schimbări climatice, Iuliana Cantaragiu, prezentă la ședință.

Reamintim că, recent a fost aprobat programul național de extindere și reabilitatea a pădurilor 2023-2032, inițiat și susținut de Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.  

Sursa:mediu.gov.md