În Antarctica zăpada a devenit roșie

Zăpada a devenit roșie în Antarctica, în apropiere de stația ucraineană „Akademik Vernadsky”. Potrivit oamenilor de știință, culoarea roșie de pe stratul alb reprezintă procesul de „înflorire” a zăpezii la sfârșitul verii antarctice.

„Această colorare se datorează dezvoltării unor alge unicelulare verzi microscopice în zăpadă”, a explicat Centrul Național de Știință din Antarctica.

Alga are trei stadii de culoare: verde, portocaliu și violet sau purpuriu, explică experții. Alga iernează sub zăpadă în varianta „verde”, în care predomină clorofila, iar când se încălzește, se apropie de suprafață și devine roșie.

„ Înflorirea zăpezii” contribuie la schimbările climatice. Din cauza culorii, zăpada reflectă mai puțin lumina soarelui și se topește mai repede. În consecință, tot mai multe alge strălucitoare se dezvoltă în zăpadă, ceea ce face ca topirea să fie și mai rapidă”, menționează cercetătorii. De aceea, este important să se înregistreze în fiecare an suprafața de „zăpadă înflorită” pentru a vedea tendințele generale ale efectelor schimbărilor climatice. Această activitate este realizată de biologii ucraineni de la stație cu ajutorul unei drone.