STUDIU: Insectele de pe Pământ cântăresc împreună mai mult decât omenirea cu toate animalele domestice

Cercetătorii estimează că greutatea totală a tuturor insectelor și artropodelor terestre (cu excepția speciilor acvatice/marine) este de aproximativ 1 000 de milioane de tone metrice. O sumă destul de mare în comparație cu biomasa umană, care este de aproximativ 400 de milioane de tone.

Pentru a afla acest lucru, oamenii de știință au analizat aproximativ 500 de baze de date cu referire la mii de observații efectuate în peste 300 de regiuni, pe parcursul a mai multor ani de cercetare.

Experții au împărțit apoi informațiile în grupuri reprezentative. Savanții au concluzionat că termitele contribuie cel mai mult la masa totală a tuturor insectelor terestre, fiind un grup foarte reușit de insecte eusociale care trăiesc în colonii uriașe. Termitele au reprezentat aproximativ 40% din biomasa grupului de insecte care locuiesc în sol, față de 30% cât reprezintă furnicile, collembolele și acarienii la un loc.

Potrivit oamenilor de știință, setul de date disponibil indică distribuția globală a biomasei și a populațiilor de artropode terestre. Pe bază de greutate uscată, această biomasă este de 300 de tone metrice, aproximativ echivalentul a 1.000 de tone metrice de greutate vie sau 150 de tone metrice de carbon.