Zborurile super ieftine sunt amenințate de noua taxă de mediu a UE

Zborurile de buget ar putea fi în curând de domeniul trecutului din cauza noilor taxe pe carbon din Uniunea Europeană. Potrivit The Independent, noile reguli reprezintă o extindere a normelor UE existente privind schema de comercializare a certificatelor de emisii (ETS).

Se menționează că, în prezent, transportatorii aerieni care oferă zboruri în Europa trebuie să obțină permisiunea ETS pentru emisiile de dioxid de carbon pe care le emit în timpul deplasării. Cu toate acestea, în timp ce această procedură este în prezent gratuită pentru companiile aeriene, noua lege prevede că, în 2024-2026, va începe să se perceapă în etape o taxă pentru aceste permise. În acest fel, companiile aeriene sunt încurajate să adopte o abordare mai responsabilă în ceea ce privește sustenabilitatea flotelor lor.

Cu toate acestea, Alex Irving, analist la Bernstein, consideră că pasagerii vor înregistra o creștere a tarifelor aeriene de aproximativ 10 euro, deoarece este puțin probabil ca liniile aeriene să acopere noile costuri pe cheltuiala lor.

Olivier Jankovec, directorul general al Airports Council International Europe, este de aceeași părere. El este încrezător că inovațiile viitoare vor schimba „economia sectorului”.

„Vor crește costurile companiilor aeriene, vor crește tarifele și vor reduce cererea. Zborurile prin hub-uri din UE, precum Amsterdam, Paris sau Frankfurt, vor deveni cu aproximativ 23-29% mai scumpe în 2035”, a menționat Jankovec.