Savanții compară cutremurul din Turcia cu puterea a 130 de bombe atomice

Cutremurul de duminică seară, cu epicentrul în Turcia, este al doilea după cel din august 1999, când au murit peste 17.000 de persoane, având aceeași putere echivalată cu 130 de bombe atomice, au declarat oamenii de știință turci.

Cutremurul cu magnitudinea 7,4 s-a produs la ora 04:17 în provincia Kahramanmaras din sudul Turciei. Potrivit ultimelor rapoarte, peste 3000 de persoane au fost ucise și 20.534 au fost rănite. De asemenea, au fost raportate distrugeri în mai multe regiuni din Siria, cutremurul fiind resimțit și în capitala libaneză Beirut. Ultimele cifre ale Ministerului sirian al Sănătății au anunțat că 1602 de persoane au fost ucise și 3649 rănite în urma cutremurului din țară.

„Cutremurul a fost resimțit în opt-zece provincii. Vorbim despre o falie care are o lungime de aproximativ 180 de kilometri și care a parcurs exact linia faliei Anatoliei de Est. Acesta este cel mai puternic cutremur din 17 august 1999”, a declarat Khaluk Ozener, directorul Centrului de cercetare seismică Kandilli, pentru DHA.

El a avertizat că replicile ar putea dura o perioadă destul de lungă de timp și a îndemnat să nu se intre în clădirile avariate de cutremur.

La rândul său, cercetătorul geofizician Ahmet Ercan a declarat pentru ziarul Duvar că replicile ar putea dura 2-3 ani. „Puterea acestui cutremur este similară cu cea a 130 de bombe atomice”, a menționat Ercan. El a exclus posibilitatea unui cutremur în apropierea Mării Marmara în viitorul apropiat.