Climatologii: distrugerea calotei glaciare a planetei poate fi evitată

Climatologii au stabilit că „inevitabila” prăbușire a stratului de gheață din vestul Antarcticii, care va provoca o creștere catastrofală a nivelului mării, este puțin probabilă.

Cercetătorii au studiat factorii care influențează topirea stratului de gheață din vestul Antarcticii, care include uriașii și instabili ghețari Pine Island și Toits (ghețarul „Doomsday”). Dacă ambii ghețari s-ar topi, nivelul global al mării ar crește cu peste trei metri. Analizând imaginile din satelit, datele oceanice și climatice din 2003 până în 2015, oamenii de știință au stabilit că rata de pierdere a gheții în zona vulnerabilă a țărmului calotei glaciare a încetinit. În ciuda acestui fapt, ghețarii continuă să se topească.

Încetinirea ritmului de topire se datorează schimbărilor de temperatură a oceanului – influențate de vânturile din larg. Este interesant faptul că procesul de topire variază de la o regiune la alta din Antarctica. În Marea Bellingshausen, de exemplu, rata de retragere a gheții s-a accelerat după 2003, în timp ce în Marea Amundsen a încetinit, scrie Phys.org.

„Acest lucru înseamnă că prăbușirea stratului de gheață nu poate fi numită inevitabilă”, a declarat profesorul Eric Steig de la Universitatea Washington din Seattle. El a menționat că soarta stratului de gheață depinde de modul în care se va schimba clima în următoarele câteva decenii. Omenirea încă mai poate influența situația – de exemplu, prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.