Financial Times: Marea Britanie intenționează să impună taxe pentru schimbările climatice la importurile de oțel

Autoritățile britanice vor impune taxe pentru schimbările climatice asupra importurilor de oțel în sprijinul industriei siderurgice britanice, în valoare de 600 de milioane de lire sterline (743,5 milioane de dolari). Acest lucru a fost titrat marți de Financial Times, citând surse familiare cu situația.

Potrivit acestora, una dintre opțiunile avute în vedere este introducerea mecanismului de ajustare la frontiera de carbon (Carbon Border Adjustment Mechanism – CBAM), care ar obliga producătorii străini să acopere costul emisiilor de carbon. Această măsură este similară cu cea convenită anterior în UE. Potrivit autorilor inițiativei, o astfel de măsură ar obliga, de asemenea, marii producători de oțel din Marea Britanie să investească în tehnologii mai ecologice.

În plus, ministrul britanic de finanțe, Jeremy Hunt, a decis să organizeze consultări pentru a uniformiza condițiile de concurență între liderii British Steel și Tata Steel UK și alte întreprinderi.

Propunerile de introducere a CBAM au fost publicate de Comisia Europeană în vara anului 2021, ca parte a unui efort de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în comunitate cu 55% până în 2030. Acestea acoperă industriile energiei electrice, oțelului, cimentului și îngrășămintelor. Se preconizează că o perioadă de tranziție a reglementării privind emisiile de dioxid de carbon va dura de la 1 ianuarie 2023 până la sfârșitul anului 2025. Din 2026, mecanismul va intra în vigoare.