STUDIU: Spălarea manuală a rufelor, reduce simțitor cantitatea de microplastice din apă

În prezent, multe organisme vii, de la micul plancton la marile balene, sunt victime ale poluării cu microplastice. Una dintre principalele surse de particule mici de plastic care pătrund în oceanele lumii este reprezentată de țesăturile sintetice, cum ar fi poliesterul și nailonul, din care spălarea la mașină separă fibrele microscopice care nimeresc în canalizare, titrează revista ACS ES&T Water.

Cu toate acestea, pentru o lungă perioadă de timp, cercetătorii care au studiat rolul spălării în formarea particulelor microplastice nu au acordat atenție spălării manuale, deși în multe țări această metodă de curățare a hainelor este încă destul de comună. Pentru a umple această lacună, o echipă internațională de cercetători din China și SUA a evaluat și comparat acumularea de microplastice în apa rezultată în urma spălării la mașină și a spălării manuale a țesăturilor sintetice.

Pentru comparație, țesăturile sintetice au fost spălate manual și în mașina de spălat, iar cantitatea de particule de microplastic din apa folosită a fost estimată. S-a demonstrat că, după spălarea manuală, apa era mult mai puțin contaminată: bucăți de dimensiuni egale din aceeași țesătură au lăsat în urmă o medie de 1 853 de microparticule din plastic la spălarea manuală și 23 723 de microparticule din plastic în cazul spălării automate.

În ceea ce privește greutatea totală a microplasticelor emise, spălarea la mașină a fost mai „murdară” decât spălarea manuală de aproape cinci ori. În schimb, nici măcar utilizarea detergentului, a plăcii de spălare și a preînmuierei nu a crescut semnificativ cantitatea de microfibre emise, în timp ce temperatura și cantitatea de apă utilizată nu au avut niciun efect asupra acestui parametru.

Cu alte cuvinte, spălarea manuală s-a dovedit a fi un mod mult mai „ecologic” de a vă păstra hainele curate decât spălarea automată. Prin urmare, pentru a afecta cât mai puțin mediul înconjurător, puteți înlocui ocazional spălarea la mașină cu o spălare manuală, spălați doar atunci când coșul de rufe este plin și utilizați moduri de spălare mai scurte.