Secretarul general al ONU: „Omenirea flirtează cu o catastrofă climatică”

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că lumea s-a apropiat de o creștere a temperaturii globale de 2,8°C, dar continuă să „cocheteze cu o catastrofă climatică”. Guterres a declarat acest lucru la Forumul Economic Mondial de la Davos, relatează The Guardian.

În discursul său principal, secretarul general al ONU a remarcat că angajamentele de a menține încălzirea globală la 1,5°C „s-au dus pe apa sâmbetei”. 

„Suntem pe drumul cel bun pentru o creștere de 2,8°C. Consecințele vor fi devastatoare. Unele regiuni ale planetei noastre vor deveni pustii, iar pentru mulți va fi o condamnare la moarte”, a declarat Guterres.

Secretarul general al ONU a remarcat că acest lucru nu este surprinzător, a subliniat că știința avertizează de zeci de ani asupra unor astfel de consecințe și a amintit imediat un nou studiu al revistei Science publicat săptămâna trecută. Acesta afirmă că corporația petrolieră americană Exxon, care timp de decenii a negat în mod public impactul său asupra încălzirii globale pentru a-și proteja afacerile, a prognozat „în privat” acest lucru, cu o precizie impresionantă în anii 1970 și 1980.

„Săptămâna trecută am aflat că anumiți producători de combustibili fosili din anii ’70 erau pe deplin conștienți de faptul că principalul lor produs ne distruge planeta. La fel ca și industria tutunului, ei și-au manipulat greșit propria știință”, a menționat Guterres. El a adăugat că „unii din Big Oil au vândut marea minciună”. Secretarul General al ONU consideră că astfel de companii ar trebui să fie trase la răspundere.

Reamintim că, în 2022, oceanele au fost cele mai „fierbinți” din istoria observațiilor.