Un raport australian  avertizeză că încălzirea globală modifică circuitul global al apei

Global Water Monitor Consortium, condus de Universitatea Națională Australiană (ANU), a publicat  primul său raport, avertizând că secetele bruște vor deveni mai frecvente în viitorul apropiat.

Potrivit raportului, în 2022, circuitul apei a fost dominat de ape oceanice mai calde decât media în vestul Pacificului și în estul și nordul Oceanului Indian, determinând valuri de căldură severe în Asia de Sud și un muson sever care a provocat inundații în Pakistan.

În Europa și în China, raportul a precizat, că valurile de căldură au provocat dezvoltarea rapidă a secetei, în timp ce un al treilea eveniment La Niña consecutiv a provocat inundații catastrofale în Australia, dar a agravat seceta în America de Nord și de Sud. Temperatura generală a aerului pe uscat a urmat tendința de încălzire pe termen lung în 2022, în timp ce umiditatea a scăzut.

„Acest lucru înseamnă că natura, culturile și oamenii vor avea nevoie de mai multă apă pentru a rămâne sănătoși, ceea ce agravează problema”, a declarat într-un comunicat de presă Albert van Dijk, autorul principal al raportului de la Centrul pentru dinamica apei și a peisajului, de la Școala Fenner de Mediu și Societate din cadrul ANU.

„Este o predicție sigură că vom vedea din ce în ce mai multe astfel de valuri de căldură și secete bruște. Vedem, de asemenea, dovezi ale impactului încălzirii globale asupra ghețarilor și a circuitului apei în regiunile reci și, de fapt, topirea ghețarilor a contribuit la inundațiile din Pakistan. Acest lucru va continua până când acești ghețari vor dispărea.”

Raportul, primul de acest fel, a fost întocmit cu ajutorul măsurătorilor de apă efectuate la mii de stații terestre și prin satelit. Raportul prevede că, în 2023, condițiile secetoase vor intensifica seceta în Americi, Asia și Cornul Africii, dar a precizat că o ameliorare a condițiilor La Niña ar putea oferi un anumit răgaz.

Van Dijk a declarat că este prea devreme pentru a spune dacă în cei trei ani consecutivi La Niña au fost o coincidență sau un indiciu al unei tendințe. „Dacă modelele La Niña sau El Nińo vor rămâne mai mult timp, în viitor, acest lucru va cauza multe probleme, cu secete mai grave și mai lungi și inundații mai grave deopotrivă”, a spus el.