Nivelul de concentrație a poluanților în Chișinău este în scădere

După ce câteva zile la rând în municipiul Chișinău s-au înregistrat valori mari de poluare a aerului, în ultimele 24 de ore, poluanţii s-au încadrat în limitele admisibile. Factorii care au contribuit la îmbunătățirea calității aerului atmosferic și la dispersia poluanților în aer au fost: influența fronturilor atmosferice, alternarea maselor de aer, izolat ploile slabe și vântul din sud-vest moderat.

Dacă pe 30 decembrie 2022 s-au înregistrat concentrații sporite pentru particulele în suspensie PM10, limita fiind depășită de 2,8 ori, începând cu primele ore ale zilei de 4 ianuarie 2022 situația privind calitatea aerului s-a îmbunătățit semnificativ. Astfel, concentrațiile particulelor în suspensie (PM10) au scăzut, înregistrând valori în limitele admisibile.

Începând cu a doua parte a zilei, în special seara, atenuarea vântului și formarea stratului de reținere au condiționat creșterea concentrațiilor noxelor în aerul atmosferic. Iar valoarea medie înregistrată în data de 4 ianuarie 2023 a constituit 61,5 µg/m3, corespunzător a depăşit limita de doar 1,2 ori, informează Agenția de Mediu.

Totodată, agenții economici au fost atenționați, în baza acordurilor de participare la diminuarea poluării aerului atmosferic, să se supună prescripțiilor Agenției de Mediu și să contribuie la reducerea poluării.

Fluctuația concentrațiilor de PM10 în mun. Chișinău poate fi urmărită pe site-ul Agenției de Mediu

Sursa: mediu.gov.md