Ciocniri între poliție și activiștii de mediu în Germania

Activiștii de mediu s-au pronunțat împotriva exploatării lignitului în satul Lützerath, din care au fost evacuați aproape toți locuitorii. În Germania au avut loc ciocniri între poliție și activiștii de mediu care se opun folosirii satului Lützerath pentru exploatarea lignitului, relatează DW.

 Confruntările au avut loc în ajunul evacuării finale a sătenilor, la 40 de kilometri sud-vest de Düsseldorf, în legătură cu dezvoltarea uneia dintre cele mai mari mine de lignit din Germania, cariera Garzweiler. Un reprezentant al forțelor de ordine a anunțat că a fost deschis un dosar penal în baza articolului privind tulburarea ordinii publice.

Înainte de aceasta, activiștii inițiativei Lützerath lebt („Lützerath trăiește”) au blocat drumuri, s-au baricadat în case goale și au dat foc la garduri. Poliția a precizat că nu este vorba încă de începerea unei evacuări complete, care este programată pentru jumătatea lunii ianuarie și care implică evacuarea activiștilor, ci mai degrabă de pregătirea acesteia. Antje Bussberg, de la inițiativa Alle Dörfer Bleiben (Toate satele rămân), a declarat că „nu ar trebui să se exploateze cărbune lângă Lützerath”.

Compania energetică RWE, la rândul său, a declarat că „utilizarea fostei localități în această iarnă este necesară pentru a garanta o aprovizionare fiabilă a centralelor electrice în plină criză energetică”.

„Toți cei care locuiau inițial în Lützerath au părăsit satul”, a adăugat compania.

Zona satului, precum și casele din această zonă din Renania-Palatinat, au fost preluate de corporația RWE, care operează Garzweiler.

Soarta localității Lützerath și a altor comunități mici din apropiere se află de mult timp în centrul unor conflicte aprige între politicieni și activiștii pentru climă, în contextul dezbaterii privind eliminarea treptată a cărbunelui din Renania de Nord-Westfalia și din întreaga Germanie.

Ultimele centrale electrice pe lignit ale RWE din Renania de Nord-Westfalia vor fi închise la 31 martie 2030. Legea în cauză, elaborată de guvernul german, a fost adoptată de Bundestag la 2 decembrie 2022.