Reprezentanții Oficiului de Programe Internaționale U.S. Forest Service în vizită la Ministerul Mediului

Ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov s-a întrunit azi, 22 noiembrie 2022, cu reprezentanții Oficiului de Programe Internaționale U.S. Forest Service.  Părțile au discutat despre o colaborare în domeniul forestier cu Ministerul Mediului și alte instituții de resort.

În cadrul discuțiilor, ministra Mediului a prezentat prerogativele ministerului pe care recent l-a preluat. În special, despre necesitatea de extindere a pădurilor, reîmpădurirea lor, plantarea fâșiilor riverane de protecție a râurilor, a terenurilor agricole, restabilirea pășunilor, aducerea apei în pădure și stocarea apelor pluviale.  ”Noi am inițiat procesul de reformare a instituțiilor din subordine, sperăm că reforma va fi implementată cu succes și vom avea rezultatele scontate cu privire la procesul de împădurire”, a spus ministra Iordanov. De asemenea, ministra Mediului s-a referit și la reforma cadrului normativ, inclusiv elaborarea noului Cod Silvic, care va permite plantări pe terenurile agricole abandonate și pe soluri cu bonitate mai mare de 60 baluri.

La rândul lor, reprezentanții U.S. Forest Service și-au exprimat dorința de a colabora cu Republica Moldova pentru a atinge obiectivele trasate și au vorbit despre un Acord de cooperare care prevede asistență tehnică cu elemente de suport financiar. De asemenea,  există o miză mare pe colaborarea cu sectorul asociativ, reprezentanții organizațiilor civile fiind un suport esențial în acest proces.

Anterior, reprezentanții U.S. Forest Service s-au întrunit cu Inspectoratul general privind situațiile de urgență (IGSU), Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice (ICAS) și Agenția ”Moldsilva”. Părțile au convenit asupra necesității unor schimburi de experiență, instruiri privind combaterea tăierilor ilicite pentru inspectorii din cadrul IPM, reprezentanți mass media și experți din domeniul juridic.

La finalul întâlnirii, ministra Iordanov a vorbit despre campaniile de plantare inițiate de Ministerul Mediului în fiecare primăvară și toamnă și despre frumoasele practici instituite în Republica Moldova de a crea păduri privare și comunale. Drept exemplu sunt Pădurea Petrom, Pădurea CocaCola, Pădurea Pro Credit Bank etc. Aceste rezultate duc și la dezvoltarea turismului de mediu.

Sursa: mediu.gov.md