SUA anunță noi măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice

Președintele american Joe Biden a anunțat vineri noi inițiative ale SUA pentru combaterea schimbărilor climatice, inclusiv reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, îndemnând țările din întreaga lume să ia măsuri pentru a soluționa criza climatică.

„Pot spune astăzi cu încredere că ne vom atinge obiectivele de reducere a emisiilor până în 2030”, a declarat Biden, în cadrul Conferinței ONU privind clima (COP27) de la Sharm el-Sheikh, în Egipt.

El a precizat că obiectivul SUA este de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030 cu 40% față de 2005.

Biden a adăugat că SUA vor implementa noi reglementări pentru a reduce emisiile de metan, ceea ce va contribui la reducerea emisiilor cu 87% față de nivelurile din 2005 până în 2030.

În plus, liderul american a îndemnat țările să își unească forțele pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius și pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

„Dacă putem accelera acțiunile privind aceste schimbări, ne putem atinge obiectivul. Dar pentru a schimba definitiv emisiile, fiecare țară trebuie să ia măsuri”, a declarat Biden.

Biden s-a angajat să dea curs angajamentelor SUA în domeniul climei, inclusiv promisiunea de anul trecut de a aloca 11,4 miliarde de dolari anual până în 2024 pentru acțiuni în domeniul climei. În plus, administrația americană își dublează alocarea pentru a ajuta țările să se adapteze la schimbările climatice, iar fondul se va ridica acum la 100 de milioane de dolari.

„Vom face eforturi pentru a ne asigura că vom avea întotdeauna mijloacele necesare pentru a ne atinge obiectivele climatice”, a spus el.

Mai mult, Biden a declarat că situația din Ucraina „a întărit nevoia urgentă de a scăpa de dependența de combustibilii fosili”.”Criza climatică are legătură cu securitatea umană, securitatea economică, securitatea mediului, securitatea națională și viața planetei”, a subliniat președintele american.

El a menționat că SUA vor începe să inoveze pentru a crește productivitatea tehnologiilor energetice curate care vor fi disponibile pentru toate țările din lume.

Președintele SUA, Joe Biden, și-a cerut scuze  pentru că SUA s-a retras din Acordul de la Paris privind schimbările climatice sub conducerea predecesorului său Donald Trump, relatează postul tv C-SPAN.

„Îmi cer scuze pentru retragerea noastră din Acordul de la Paris”, a declarat Biden în cadrul conferinței.

Președintele american a subliniat că criza climatică pune în pericol „securitatea umană și însăși viața planetei”. El i-a asigurat pe delegați că SUA tratează  în serios această problemă.