O treime din speciile de copaci de pe planetă sunt pe cale de dispariție

Oamenii de știință japonezi estimează că suprafața forestieră totală a lumii pe cap de locuitor a scăzut cu peste 60% în ultimii 60 de ani. În principiu, acest lucru nu este surprinzător.

Există din ce în ce mai mulți oameni pe planetă, populația va ajunge curând la 8 miliarde de oameni, va apărea necesitatea de mai mult teren, iar soluția des folosită este tăierea pădurilor.

Această tendință se manifestă acum din ce în ce mai mult în țările sărace, unde numărul de locuitori crește deosebit de rapid. Țările bogate cu o creștere demografică negativă își pot permite să se gândească la păduri pentru a compensa defrișările din țările sărace, process realizat  parțial. Oamenii de știință au demonstrat că, între 1960 și 2019, suprafața totală a pădurilor a fost redusă cu 81,7 milioane de hectare. Iar pierderea totală (437,3 milioane de hectare) a depășit creșterea (355,6 milioane de hectare). În general, suprafața forestieră pe cap de locuitor a scăzut cu peste 60%: de la 1,4 ha în 1960 la 0,5 ha în 2019. Dacă lucrurile continuă în acest mod, în curând mulți pământeni vor uita ce înseamnă un copac adevărat.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite, în ultimii 30 de ani, suprafața forestieră a planetei a scăzut cu 420 de milioane de hectare. Potrivit oamenilor de știință, o treime din toate speciile de copaci sunt pe cale de dispariție. Mai exact, oamenii de știință au enumerat 17.500 de specii de copaci care ar putea dispărea pentru totdeauna de pe fața pământului.