OMS a anunțat numărul victimelor caniculei anormale din Europa

Cel puțin 15.000 de persoane din Europa au fost victime ale temperaturilor anormal de ridicate în 2022, potrivit unui raport publicat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Raportul realizat de Hans Kluge, directorul Biroului regional al OMS pentru Europa, a fost prezentat la conferința ONU privind schimbările climatice de la Sharm el-Sheikh.

Potrivit documentului, aproximativ 4,5 mii de persoane au murit în Germania în vara anului 2022 din cauza supraîncălzirii sau a exacerbării unor boli cronice din cauza căldurii. Alte aproape patru mii de persoane au murit în Spania și 3.200 în Marea Britanie. În Portugalia, peste o mie de persoane au căzut victime ale caniculei anormale. Bilanțul persoanelor decedate ar putea crește pe măsură ce vor fi disponibile date din alte țări, a precizat OMS.

Franța a constatat că, între 1 iunie și 22 august 2022, numărul morților a fost cu 11.000 mai mare decât în aceeași perioadă din 2019. Până în prezent, motivele exacte ale acestei creșteri a numărului de decese nu au fost stabilite.

Țările europene au făcut apel la o acțiune comună decisivă pentru a aborda mai eficient schimbările climatice și pentru a reduce efectele valurilor de căldură anormale.

Însă oamenii nu au fost singurii care au resimțit efectele temperaturilor anormale. Vara fierbinte a cauzat, de asemenea, probleme de mediu și de transport maritim în regiune. Râuri, lacuri și rezervoare au secat în Italia, Elveția, Marea Britanie, Germania, Belgia și Franța.