FAO oferă linii directoare pentru buna administrare a proprietăților funciare, piscicole și forestiere

Un atelier internațional ce prevede schimbul de experiență pentru buna administrare a proprietăților funciare, piscicole și forestiere s-a desfășurat recent la Chișinău. Acesta a întrunit peste 20 de oficiali responsabili de politici de mediu, alimentație și agricultură, reprezentanți din sectorul neguvernamental, experți ai FAO din Macedonia, Turcia și Kârgâzstan.

În cadrul evenimentului a fost prezentat și analizat Ghidul FAO pentru buna guvernanță a proprietăților funciare, piscicole și forestiere (VGGT). Liniile directoare din acest ghid servesc drept referință și stabilesc principii și standarde acceptate la nivel internațional pentru practicile de guvernare responsabilă pe aceste domenii cu accent pe dreptul de proprietate.

Participanții au discutat legătura și aplicativitatea ghidului în managementul durabil al resurselor naturale. În ce privește managementul terenurilor, discuțiile au vizat directiva ghidului privind necesitatea stabilirii informațiilor actualizate privind drepturile asupra terenurilor, resurselor piscicole și pădurilor, ca și precondiție pentru îmbunătățirea gestionării lor.

Ghidul prezintă legătura între drepturile de proprietate funciară și securitatea alimentară națională și are ca obiectiv  să contribuie la realizarea progresivă a dreptului la o alimentație mai bună, eradicarea sărăciei, protecția mediului și dezvoltarea socio-economică durabilă. Acesta este primul instrument global, comprehensiv, privind drepturile de proprietate și administrare funciară realizat prin eforturi interguvernamentale.

Evenimentul a fost organizat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO)  în cadrul proiectului „Crearea unui mediu favorabil de politici pentru managementul integrat al resurselor naturale și implementarea unei abordări integrate pentru a atinge neutralitatea degradării terenurilor în Moldova” implementat cu suportul Facilității Globale de Mediu (GEF).

Sursa: mediu.gov.md