Comisia hidrotehnică interguvernamentală, Moldova și România, s-a întrunit la Chișinău

La Chișinău se desfășoară cea de-a 2 sesiune ordinară a comisiei hidrotehnice interguvernamentale pentru implementarea Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a apelor Prutului și Dunării, semnat la Chișinău la 28 iunie 2010. Evenimentul este organizat în perioada 2-3 noiembrie curent,  de Ministerul Mediului al Republicii Moldova cu susținerea EU4Environment, resurse de apă și date de mediu.

După o pauză de mai bine de 10 ani, Guvernul Republicii Moldova și a României reiau cooperarea privind protecția și utilizarea durabilă a apelor Prutului și Dunării, conform Acordului dintre ambele state. Acord stabilește cadrului juridic al colaborării dintre Republica Moldova şi România în scopul protecției și utilizării durabile a resurselor de apă, exploatării Nodului Hidrotehnic Costeşti – Stânca de pe râul Prut, construirea şi exploatarea altor lucrări hidrotehnice.

În cuvântul său de salut, președintele părții moldovenești din cadrul comisiei hidrotehnice interguvernamentale, Iordanca Rodica Iordanov și-a arătat toată deschiderea pentru o discuție constructivă cu partea română pentru obținerea unor soluții fiabile și de durată la problemele privind utilizarea râului Prut, care ne unește prin exploatarea resurselor de apă, precum și ca istorie, cultură comună. Iar supleanta președintelui părții române, Simona Olimpia Negru ne-a asigurat de dorința României în a ne ajuta să gospodărim eficient cu resursele de apă și să înregistrăm progrese cât mai curând posibil.

Menționăm că una din  prioritățile Guvernului Republicii Moldova este colaborarea cu țările vecine pentru a menține debitul apei și a reduce orice gen de impact asupra  fluviului Nistru și râului Prut. Bunăstarea și sănătatea populației, precum și condițiile de mediu și economice, depind în mare măsură de aceste râuri transfrontaliere.  

Ședința comisiei hidrotehnice interguvernamentale pentru implementarea Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României a avut loc grație generozității proiectului EU4Environment, Resurse de apă și date de mediu în Țările Parteneriatului Estic. Obiectivele programului este de a îmbunătăți bunăstarea oamenilor printr-o transformare ecologică, în conformitate cu Pactul Verde European și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.

Sursa: mediu.gov.md