O municipalitate din Olanda afirmă că frunzele căzute toamna valorează greutatea lor în aur – din punct de vedere ecologic

Eindhoven, din Brabantul de Nord, își încurajează cetățenii să renunțe la suflante și greble și să lase frunzele căzute în grădini sau parcuri, relatează The Guardian

Martijn van Gessel,  purtătorul de cuvânt al consiliului din Eindhoven, a declarat că încearcă să schimbe ideile despre cum ar trebui să arate spațiile publice. Orașul dorește să renunțe la suflantele de frunze din parcuri și să creeze un strat de frunze cald și umed, care să fie favorabil pentru insecte – chiar dacă arată mai dezordonat.

„Multă vreme, oamenii au fost convinși că iarba trebuie mereu cosită, frunzele trebuie adunate și totul trebuie să arate ordonat”, a declarat Van Gessel. „Dar în parcuri, ar trebui să lăsăm frunzele să zacă”.

Raymond van de Sande, manager la firma de amenajare peisagistică „Ergon” din Eindhoven, a declarat „Ceea ce este bun la acest lucru este că se rupe cu tradiția grădinăritului și cu ideea că totul trebuie să arate ordonat”. El a adăugat că a lăsa frunzele în pace are multe beneficii pentru mediu. „Lași procesele naturale să își urmeze cursul și vezi că există avantaje nu doar în domeniul ecologiei și al biodiversității, ci și în ceea ce privește mai puține buruieni și mai puțină nevoie de apă în timpul verii. Când plouă, se scurge mai puțin la canalizare: se creează un întreg proces de îmbunătățire.”

Consiliul pune la dispoziție 200 de „coșuri de frunze” în jurul orașului și încurajează oamenii care fac ordine în frunzele căzute din jurul străzii sau casei lor să le depună pentru a fi tăiate în cubulețe, acoperite cu mulci și folosite ca compost pentru plantele orașului în primăvara anului viitor.

„Cu toate acestea, replantarea mulciului poate ridica semne de întrebare”, a menționat Van de Sande. „Uneori, oamenii consideră că este un pic scârbos când punem mulciul înapoi în ghivecele de plante, deoarece miroase puțin a lemn. Dar dacă le explici că aducem înapoi frunzele pentru a reface pământul pe care noi înșine l-am sărăcit, atunci ei înțeleg.”

În iulie 2021, autoritățile din mai multe zone ale Angliei au încetat să mai cosească iarba pentru a crea spații sălbatice în orașe. Decizia de a lăsa spațiu pentru florile sălbatice a fost luată de șapte din cele zece consilii municipale din țară. În acest fel, este posibilă reducerea cantității de emisii de carbon din atmosferă și economisirea unei părți din bugetele orașelor.