PAM: Adaptarea la efectele încălzirii globale – o modalitate de a soluționa criza alimentară

Înaintea Conferinței ONU privind schimbările climatice (COP27), care va avea loc luna viitoare în Egipt, Programul Alimentar Mondial afirmă că este nevoie urgentă de identificarea unor soluții pentru adaptarea la efectele încălzirii globale. Soluțiile vor contribui la prevenirea creșterii nivelului de foamete în lume.  

Criza alimentară mondială nu va fi rezolvată decât dacă comunitatea internațională sprijină comunitățile și țările în gestionarea riscurilor generate de schimbările climatice, se arată în comunicatul PAM.  Fenomenele climatice extreme – secete, valuri de căldură și inundații – sunt printre principalele cauze care duc la foamete. Acestea distrug culturile și terenurile agricole, precum și mijloacele de subzistență. 40 % din populația lumii trăiește în zone care sunt deja foarte vulnerabile la fenomene climatice extreme. 

La viitoarea conferință a ONU, Programul Alimentar Mondial va prezenta soluții menite să prevină și să reducă la minimum pierderile din sistemele alimentare în fața schimbărilor climatice. De asemenea, PAM solicită mai multe investiții în adaptarea la schimbările climatice și în transformarea sistemelor alimentare globale pentru a le face mai ecologice, mai echitabile și mai durabile.  

Programul Alimentar Mondial al ONU este cea mai mare organizație umanitară din lume, care utilizează ajutorul alimentar pentru a fortifica o cale către pace, stabilitate și prosperitate pentru persoanele care își reconstruiesc viața după conflicte, dezastre și impactul schimbărilor climatice. 

Criza alimentară mondială este rezultatul unor crize multiple cauzate de șocurile climatice, conflicte și presiuni economice, ceea ce a dus la creșterea numărului de persoane care suferă de foame în lume de la 282 de milioane la 345 de milioane numai în primele luni ale anului 2022.

Obiectivul Organizației pentru acest an este de a oferi ajutor alimentar unui număr record de 153 de milioane de persoane. Până la jumătatea anului, peste 111 milioane de persoane au primit deja asistență din partea PAM.