Ministerul Resurselor Naturale și Mediului din Ucraina a estimat pagubele de mediu, provocate de un tanc rusesc

Un vehicul de zece tone compactează solul la o adâncime de 60 cm, în timp ce un tanc cântărește aproximativ 40 de tone

Oamenii de știință au calculat că emisiile unui tanc rusesc pe zi cauzează daune de peste 1 066 grivne(550 MDL) mediului din Ucraina. Doar stând pe loc, astfel de tancuri distrug și compactează aproape 2 hectare de teren ucrainean, a precizat Ministerul Resurselor Naturale și Mediului pe Facebook. La începutul invaziei la scară largă, aproximativ 1.200 de astfel de vehicule erau concentrate la granița ucraineană, provocând pagube de 1,28 milioane de grivne pe zi.

„Imaginați-vă ce zone sunt acestea, având în vedere drumul pe care l-au parcurs pe teritoriul nostru”, a declarat ministerul.

Conform cercetărilor efectuate de Voorhees W.B., utilajele cu o greutate de 10 tone compactează solul la o adâncime de 60 cm, în timp ce greutatea unui tanc este de aproximativ 40 de tone. Compactarea solului duce la o scădere a productivității plantelor (randament) cu 40-60%. Există, de asemenea, schimbări în ecosisteme, care vor avea nevoie de ani pentru a se reface. În plus, mai mult de 84 de mii de tone de fier vechi au rămas de la tancurile rusești distruse în Ucraina. Uleiurile și alte materiale toxice pot pătrunde în sol și în apele subterane. De asemenea, este periculos ca astfel de echipamente să ajungă în râuri și lacuri, deoarece oxidarea metalului poate duce la poluarea apei.

 În raport se menționează că aplicația mobilă EkoUgroza oferă analize în timp real cu privire la daunele provocate naturii ucrainene de agresiunea armată a Rusiei, precum și informații despre echipamentele distruse și despre impactul acestora asupra mediului.

Reamintim că în Ucraina, în cele 4 luni de la începutul invaziei la scară largă, trupele rusești au provocat pagube terestre și aeriene de aproape 254,3 miliarde de grivne, potrivit calculelor efectuate de Comandamentul Operațional.

Sursa: Ecopolitic.com.ua