Un incendiu puternic a izbucnit într-un parc natural protejat de UNESCO din Portugalia

Potrivit televiziunii RTP, incendiul din parcul național, care se află în munții Serra da Estrela, și a atins o suprafață de 3.600 de hectare  provocând „daune ireparabile” florei locale.

Un incendiu în Parcul Național Serra da Estrela din Portugalia, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, a ajuns la 3.600 de hectare (36 km²) și a provocat „daune ireparabile” florei locale. Acest lucru a fost anunțat miercuri de postul de televiziune RTP.

Incendiul ar putea provoca dispariția tuturor teilor, care nu cresc nicăieri în Portugalia, cu excepția acestui parc, au avertizat ecologiștii.

„Au mai rămas puțini arbori de tisă. Dacă abilitatea lor de a se regenera și de a produce semințe este afectată de incendiu, vor dispărea complet”, a declarat Jorge Capelo de la Institutul Național de Cercetări Agricole și Veterinare din țară pentru postul de televiziune.

Stejarii vechi de secole care vegetează în rezervație sunt, de asemenea, un motiv de îngrijorare pentru portughezi. „Este un patrimoniu a cărui deteriorare ar fi iremediabilă”, este convins primarul din Covilhão, Vitor Pereira.

Parcul, cu o lungime de 13 km, a luat foc încă de sâmbătă dimineață. Peste o mie de pompieri se luptă cu focul.