COD PORTOCALIU: Secetă hidrologică, utilizăm rațional apa

Ministerul Mediului îndeamnă ca apa să fie folosită rațional, în contextul ultimei avertizări hidrologice, emise de Serviciul Hidrometeorologic  de Stat (SHS). Republica Moldova este afectată grav de seceta hidrologică, pe unele cursuri de apă internă se atestă deja Cod Roșu.

Astfel, în legătură cu lipsa precipitațiilor și a temperaturilor ridicate, în intervalul 19-26 iulie 2022, SHS atenționează că în râurile țării se va menține scurgea scăzută a apei și va constitui:

  • Cod Roșu: râuri mici cum ar fi: Trinca, Delia, Lăpușna, Cubolta, Botna – 0-10% sub media multianuală a lunii iulie,
  • Cod Portocaliu: în r. Prut – 15-30% sub media multianuală a lunii iulie,
  • Cod Galben: în r. Nistru – 30-40 % sub media multianuală a lunii iulie.

În aceste condiții, Ministerul Mediului solicită agenților economici și populației să consume rațional resursele de apă! Agenția „Apele Moldovei” recomandă cei care folosesc resursele de apă pentru irigare (producători agricoli) să utilizeze apa rațional, să acumuleze apa în bazinele de compensare pe un timp mai îndelungat ca o rezervă strategică, să irige culturile care preponderant necesită cantitatea necesară de apă, să practice irigarea pe timp de noapte pentru a diminua procesul de evaporare a apei.

Cetățenilor li se recomandă utilizarea apei STRICT pentru necesitățile vitale, casnice și menajere.  Iar activitățile gospodărești, cum ar fi: udatul gazonului sau a plantelor din gospodăria proprie, spălatul trotuarelor, aleilor și a mașinilor, umplerea piscinelor etc., să fie evitate cu putință. Pentru mai multă informați, consultați: http://www.meteo.md/index.php/ro/hydrological/current-warnings

Sursa: http:mediu.gov.md