Germania va reporni 16 centrale electrice pe bază de combustibili fosili

Germania va redeschide 16 centrale electrice inactive alimentate cu combustibili fosili și va prelungi autorizația de funcționare pentru alte 11.

„Decizia vine pe fondul temerilor legate de noi reduceri ale livrărilor de gaze naturale din Rusia”, a declarat cancelarul german Olaf Scholz, potrivit AP. El a spus că decizia a fost necesară pentru a reduce penuria de energie cauzată de războiul din Ucraina și că este doar temporară. Guvernul german își menține angajamentul de a face totul pentru a combate criza climatică.

„Ceea ce este trist este că, din cauza atacului brutal al Rusiei asupra Ucrainei, acum trebuie să folosim temporar unele dintre centralele electrice pe care le-am oprit deja. Dar acest lucru este doar pentru o perioadă foarte scurtă de timp”, a spus Scholz.

El a insistat asupra faptului că Germania își menține angajamentul de a stopa emisiile de gaze cu efect de seră până în 2045 – înaintea tuturor țărilor industrializate majore  și a menționat pachetul de măsuri aprobat recent de parlament pentru a încuraja implementarea energiei regenerabile.

„Dorim să facem tot ce putem pentru a aborda criza climatică”, a declarant  Olaf Scholz.

Dar ecologiștii consideră că guvernul ar putea face mult mai mult, cum ar fi introducerea unor limite generale de viteză și limitarea zborurilor interne pentru a economisi combustibil.

De asemenea, militanții pentru combaterea schimbărilor climatice au blocat recent străzi importante din Berlin și din împrejurimi, pentru a protesta împotriva planurilor pentru noi proiecte de petrol și gaze în Marea Nordului.

Reamintim că Australia va redeschide o centrală electrică pe cărbune în comuna Mellach din cauza reducerii livrărilor de gaze rusești.