Coreea de Sud va reduce importurile de combustibili fosili la 60% până în 2030

Coreea de Sud își va reduce dependența de importurile de combustibili fosili de la 81,8% la 60% până în 2030 pentru a crea un sistem energetic „rezistent” la șocurile internaționale pe fondul crizei ucrainene și al provocărilor climatice, a declarat Ministerul Comerțului, Industriei și Energiei din această țară.

„Pe măsură ce tendința globală către neutralitatea emisiilor de carbon continuă și instabilitatea lanțurilor globale de aprovizionare cu energie din cauza unor situații precum  războiul  dintre Rusia și Ucraina se intensifică, rolul politicii energetice în atingerea obiectivelor de securitate energetică și neutralitate a emisiilor de carbon este mai important ca niciodată”, se arată în planul de politică energetică al noului guvern al președintelui Yoon Seok-yeol, într-o declarație publicată marți.

Acesta a remarcat că securitatea energetică a Coreei de Sud este scăzută, având în vedere dependența sa ridicată de importurile de energie (aproximativ 93%), iar țara rămâne vulnerabilă la șocurile externe, cum ar fi creșterea prețurilor internaționale la combustibili. Prin urmare, guvernul intenționează să diversifice atât sursele de energie, cât și lanțurile de aprovizionare și să reducă dependența energetică de o singură țară.

Conform planului, țara trebuie să reducă importurile de combustibili fosili la 60% până în 2030, de la nivelul din 2021 de 81,8%, adică aproximativ 40 de milioane de tone de echivalent petrol. În același timp, se planifică creșterea capacității de stocare pentru a extinde rezervele de gaze și petrol. Ponderea energiei nucleare în totalul sistemului energetic va crește de la 27,4% la peste 30%. Numărul de întreprinderi inovatoare în sectorul energetic este planificat să crească de la 2 500 la 5000, adică de două ori mai mult.

Se așteaptă ca reducerea ponderii combustibililor fosili în energie prin intermediul energiei nucleare, dezvoltarea energiei interne pe bază de hidrogen și a surselor de energie regenerabilă să contribuie la „consolidarea securității energetice” în Coreea de Sud, la stabilizarea prețurilor și la îmbunătățirea balanței comerciale.

Numărul de reactoare nucleare din Coreea de Sud va crește de la 24 la 28 până în 2030. Acest lucru contravine complet politicii administrației anterioare, care a încercat să reducă ponderea energiei nucleare la 23,9% și să reducă numărul de reactoare în funcțiune la 18.

Potrivit Ministerului Comerțului, Industriei și Energiei, guvernul președintelui Yoon Seok-yol își propune să exporte 10 reactoare nucleare până în 2030. Pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici (SMR) vor fi alocate 400 de miliarde de woni (aproximativ 308 milioane de dolari) pentru a intra apoi pe piața de export.

De asemenea, guvernul intenționează să transforme țara într-o putere a hidrogenului prin dezvoltarea tehnologiei de producție a hidrogenului, a pilelor de combustie, a navelor, turbinelor și automobilelor pe bază de hidrogen. Ministerul a precizat că guvernul va anunța detalii privind energia regenerabilă până la sfârșitul acestui an. Printre altele, utilizarea panourilor solare și a turbinelor eoliene mari va fi extinsă în faza inițială.

Coreea de Sud intenționează să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 40% față de nivelurile din 2018 până în 2030 și să atingă neutralitatea în materie de carbon până în 2050.