A fost stabilit cel mai vechi copac de pe planetă

Oamenii de știință au descoperit un arbore imens într-o pădure din Chile, care ar putea avea aproape 5.500 de ani. Aceasta înseamnă că recordul pentru vârsta celui mai bătrân copac de pe planetă a fost doborât, potrivit Reuters.

Experții cred că Fitzroya are aproximativ 5484 de ani. Diametrul trunchiului gigant este de 4 metri. Oamenii de știință au folosit mai multe moduri pentru a determina vârsta și, potrivit liderului studiului Jonathan Baricivic, probabilitatea ca un arbore să aibă mai puțin de 5.000 de ani nu este mai mare de 20% șansă.

„În comparație cu copacii similari în care am numărat toate inelele, acesta este cu siguranță unul dintre cei mai bătrâni copaci vii de pe planetă”, a adăugat Baricivic.

Gigantul Fitzroy crește în pădurea Parcului Național Alerce Costero din Los Rios. Vizitatorii parcului sunt interesați de copac, călcă pe rădăcini și chiar iau bucăți din scoarța acestuia cu ei. Oamenii de știință speră că vizitatorii vor putea „să se gândească pentru o fracțiune de secundă la ce înseamnă să trăiești 5.000 de ani”.

Până astăzi, cel mai bătrân copac de pe planetă era considerat a fi un pin vechi de 4853 de ani din California.

Fitzroya este un gen monotipic de plante lemnoase din familia chiparoșilor. Este un copac mare veșnic verde, cel mai mare din America de Sud. Înălțimea plantei poate depăși 50 de metri. Trunchiul este foarte gros, diametrul trunchiului exemplarelor individuale ajunge la 5 metri. Anterior, cea mai veche plantă din acastă specie a fost datată la 3600 de ani.