Inspectoratul pentru Protecția Mediului luptă activ cu braconajul piscicol

În mai multe localități din Republica Moldova, în perioada de prohibitive, Inspectoratul pentru Protecția Mediului a petrecut mai multe razii, în cadrul cărora au fost întocmite mai multe procese verbale și au fost confiscate mai multe ostensile destinate pescuitului.

Grupul operativ al Direcţiei control resurse cinegetice şi piscicole din cadrul aparatului central al Inspectoratului pentru Protecția Mediului (IPM), au efectuat razii în vederea contracarării braconajului piscicol în raioanele: Criuleni, Dubăsari, Orhei și Ștefan Vodă.

Urmare a intensificării controalelor efectuate în perioada de reproducere a ihtiofaunei, inspectorii de mediu au întocmit sumar 22 procese-verbale contravenționale cu aplicarea unor amenzi în sumă totală de – 13 200,0 lei, prejudiciile cauzate mediului de către persoanele delincvente, calculate și înaintate pentru recuperare de agenții constatatori ai IPM constituie suma de – 19 850,0 lei, concomitent, au fost ridicate în calitate de corpuri delicte: o barcă și unelte interzise pentru pescuit, cum ar fi: 13 plase și 4 halăuri.

Analiza rezultatelor inspectării reflectă o rată redusă în societate a conștientizării a normelor moral-educaționale în domeniul folosirii raționale a resurselor piscicole.

În plină perioadă de prohibiție au fost identificate, documentate și sancționate șapte persoane care braconau cu scule interzise, și respectiv 15 persoane care practicau pescuitul ilicit, cu undița, în râurile Nistru și Răut. Pe numele acestor persoane au fost întocmite procese-verbale cu privire la contravenție în temeiul art. 114 alin. (1), Cod Contravențional, fiind sancționate cu amenzi a câte 12 u.c. (600,0 lei), fiecare.

Un caz relevant a avut în extravilanul satului Molovata, raionul Dubăsari, au fost depistați în flagrant doi consăteni, care au capturat într-o plasă din rîul Nistru 8 exemplare de pești de specia caras argintiu, în cantitate de 6,0 kg, cauzînd prin acțiunile sale resurselor biologice acvatice prejudicii estimate la – 12 300, lei, fapt pentru care au fost supuși sancțuinilor sub formă de amendă maximă prevăzută de art. 114 alin. (1) în mărime de 12 u. c. – (600,0 lei), fiecare, fiindu-le ridicate și sculele de pescuit.

Utilizând transportul naval din dotare a fost supus inspectării și lacul de acumulare Dubăsari, din apele căruia au fost ridicate opt plase braconierești instalate de persoane neidentificate, din pânzele cărora au fost eliberați în mediul natural acvatic în stare vie pești de diferite specii, în cantitate de 9,0 kg.

Pe malul acestui obiectiv acvatic, în sectorul intravilan al satului Vășcăuți, raionul Orhei, două persoane rămase neidentificate au abandonat o barcă confecționată artizanal în care se găseau două plase, care au fost ridicate de către inspectori.

Toate uneltele de pescuit ridicate, conform prevederilor pct. 19 din Anexa nr. 1 a Legii nr. 149 din 08.06.2006, privind fondul piscicol, pescuitul și piscicultura au fost transportate şi predate pentru păstrare la depozitul Inspectoratului pentru Protecţia Mediului.

Inspectorii de mediul din cadrul Inspecției pentru Protecția Mediului Orhei, au întreprins razii de contracarare a cazurilor de pescuit illegal în perioada de prohibiție pe râurile Nistru sectorul satului Vîșcăuți-Lopatna și Răut sectorul satului Mașcăuți-Furceni.

Au fost întocmite 7 procese – verbale cu privire la contravenție conform art. 114 alin.(1), Cod Contravențional , două procese-verbale au fost întocmite pentru pscuit illegal pe râul Nistru, cu aplicarea amenzilor în sumă de 1200 lei, prejudicial cauzat mediului în sumă de 3000 lei, cinci procese – verbale cu privire la contravenție pentru pscuit illegal pe râul Răut, cu aplicarea amenzilor în sumă de 3000 lei. Au fost ridicate 10 scule de pescuit (undițe).

Pentru depozitarea deșeurilor de grajd pe teren public a fost întocmit un process – verbal, cu privire la contravenție conform art. 154 alin.(1), cu aplicarea sancțiunii sub formă de amendă în sumă de 600 lei.

Inspectorii de mediu IPM Rîșcani, au efectuat un razii de contracarare a braconajului piscicol pe malurile râului Prut și râului Ciugur în preajma localităților Dumeni, Duruitoarea Nouă și Văratic.

În rezultatul raziilor efectuate au fost depistate și ridicate 3 plase din monofilament fără stăpâni.

Un alt caz a fost depistat de inspectori, doi pescari care intenționau de a pescui ilicit în perioada de prohibiție, cu ajutorul minciogurilor confecționate artizanal.

Au fost întocmite procese-verbale cu privire la contravenție în baza elementelor constitutive ale contravenției prevăzute de art.114 alin. (2) Cod Contravențional, cu aplicarea sancțiunilor contravenționale sub formă de amendă în mărime totală de 950 lei.

Inspectorii de mediu IPM Rîșcani, au efectuat un razii de contracarare a braconajului piscicol pe malurile râului Prut și râului Ciugur în preajma localităților Dumeni, Duruitoarea Nouă și Văratic.

În rezultatul raziilor efectuate au fost depistate și ridicate 3 plase din monofilament fără stăpâni.

Un alt caz a fost depistat de inspectori, doi pescari care intenționau de a pescui ilicit în perioada de prohibiție, cu ajutorul minciogurilor confecționate artizanal.

Au fost întocmite procese-verbale cu privire la contravenție în baza elementelor constitutive ale contravenției prevăzute de art.114 alin. (2) Cod Contravențional, cu aplicarea sancțiunilor contravenționale sub formă de amendă în mărime totală de 950 lei.

Inspecția pentru Protecția Mediului Leova, în colaborare cu sectorul Poliției de Frontieră Leova, au efectuat razii de contracarare a braconajului, în rezultatul căruia a fost depistat un cetățean R.I, locuitor a orașului Leova, care aflându-se la ghidonul motocicletei în lunca Prutului s-a eschivat de la somarea inspectorilor de mediu de a stopa și a plecat.

În ajutor a intervenit Inspectoratul de Poliție Leova, făptașul a fost reținut, în atașul motocicletei au fost depistați 17 pești de specie crap, 6 pești de specie caras argintiu, conform anexei 2 a Legii nr.149 din 2008, prejudiciul calculat este de 51500 lei.

Un alt caz a fost depistat în apele de acumulare a râului Prut în sectorul zonei de frontieră a orașului Leova, au fost depistați doi cetățeni T.V și C.I, , care extrăgeau plasa (ave), unde erau capturați ilicit 17 pești de specie crap și 9 pești de specie caras argintiu, prejudiciul calculat constituie 56000 lei.

Inspectorii de mediu vor expedia materialele organelor competente, conform prevederilor art. 234, art.274 Cod Procedură Penală.

Inspectoratul pentru Protecția Mediului atenționează!!!

Conform Anexei nr. 2, Legea 149/2006 privind fondul piscicol, pescuitul și piscicultura, modificată prin Legea nr. LP101/2022 din 14.04.2002, despăgubirile pentru prejudiciul cauzat prin pescuitul, comercializarea, posesiunea și exportul ilicit sau nimicirea resurselor biologice acvatice în obiectivele acvatice piscicole a fost majorate simțitor. Astfel, pentru un exemplar de pește specia Somn European, Crap European, Știucă, Plătică ș.a , prejudiciul va constitui 50 u.c., adică 2500 lei, iar pentru Somn de canal, Șalău, Caras argintiu, Biban, Rac de râu – 30 u.c, adică 1500 lei.

Inspectoratul pentru Protecția Mediului, amintește, că recent a fost modificată legislația, astfel cuantumul despăgubirilor pentru un exemplar din fauna acvatică, indiferent de dimensiune și greutate, a fost majorat considerabil de la 10 unități convenționale (500 de lei) până la 300 de unități convenționale – ( 15 000 lei).