Ambasada SUA în Ucraina: Războiul din Ucraina amenință mediul înconjurător și ar putea provoca anumite boli

Invazia rusă în Ucraina reprezintă o amenințare la adresa mediului și a situației epidemiologice din această țară, a declarat ambasada SUA în Ucraina,  într-o declarație pe Twitter.

„Războiul fără sens al Rusiei împotriva Ucrainei nu numai că a ucis mii de ucraineni și a strămutat milioane de oameni, dar a afectat negativ și mediul înconjurător și continuă să amenințe sănătatea și viața tuturor celor rămași în Ucraina. Resturile rezultate în urma bombardării clădirilor pot otrăvi aerul și pot arde pielea și alte organe. Substanțele chimice eliberate din instalațiile avariate și din infrastructura critică se pot infiltra în sol, otrăvind solul și plantele importante pentru industria alimentară din Ucraina”, se arată în raport.

În plus, deteriorarea instalațiilor de alimentare cu apă reprezintă o amenințare pentru sănătatea și viața locuitorilor.

„Deteriorarea infrastructurii de apă, sanitație și igienă reprezintă, de asemenea, amenințări de sănătate pe scară largă, inclusiv tifos, holeră, dizenterie și poliomielită”, a precizat ambasada.

„Atacurile brutale ale Rusiei nu numai că amenință viețile civililor, dar otrăvesc aerul, pământul și apa Ucrainei pentru mult timp în viitor. De Ziua Pământului și în fiecare zi, suntem alături de Ucraina”, se arată în declarație.

Sursa: UNIAN