Studiu: Păsările și albinele pot crește randamentul cafelei

Cercetările efectuate la 30 de ferme de cafea din întreaga lume au demonstrat că biodiversitatea este indispensabilă pentru păstrarea și creșterea randamentelor diverselor culturi. Noile descoperiri au arătat că boabele de cafea cresc mai mari și mai abundente atunci când păsările și albinele fac echipă pentru a proteja și poleniza plantele de cafea.

Fără aceste ajutoare înaripate, dintre care unele călătoresc la mii de kilometri distanță, cultivatorii de cafea ar vedea că randamentul ar scădea cu 25%, ceea ce ar însemna o pierdere estimată la 1.066 de dolari pe hectar de cafea. Acest fapt este important pentru întreaga industrie a cafelei, evaluată la 26 de miliarde de dolari, inclusiv pentru consumatori, fermieri și corporații.

Pentru prima dată, noi cercetări au stabilit cât de importantă este contribuția naturii la cafeaua noastră de dimineață. Cercetătorii afirmă că evaluările globale anterioare ale serviciilor de mediu individuale au subestimat de fapt rolul biodiversității și beneficiile acesteia pentru agricultură și bunăstarea umană.

În cadrul studiului efectuat la 30 de plantații de cafea din America Latină și SUA, oamenii de știință au testat patru scenarii: doar activitatea păsărilor (combaterea dăunătorilor), doar activitatea albinelor (polenizare), fără păsări sau albine și, în cele din urmă, un mediu natural în care albinele și păsările sunt libere să polenizeze și să consume insecte precum molia boabelor de cafea, unul dintre cei mai periculoși dăunători care afectează producția de cafea la nivel mondial.

Concluzia a fost că doar influența combinată a păsărilor și albinelor a avut cel mai eficient efect asupra fructificării, greutății și uniformității boabelor de cafea, iar aceștia sunt factori cheie de calitate și preț.