Ecologiștii ruși cer ca organizațiile Greenpeace și WWF să fie recunoscute drept agenți străini

Societatea Ecologică Rusă (SER) a cerut Ministerului Justiției să verifice dacă World Wildlife Fund (WWF) și Greenpeace respectă statutul de agent străin. Acest lucru a fost publicat de Vedomosti, citând o scrisoare semnată de președintele SER, Rashid Ismailov.

Reprezentanții organizației consideră că ONG-urile străine „formează o opinie publică negativă cu privire la acțiunile guvernului rus și ale companiilor rusești în domeniul conservării naturii”.

În adresarea lui Rashid Ismailov, președintele SER, „acțiunile neprietenoase” se referă la poziția ecologiștilor cu privire la problema proiectelor majore de infrastructură. El consideră că reprezentanții WWF și Greenpeace susțin fără temei, că aceste proiecte reprezintă o amenințare pentru biodiversitate și chiar pentru oameni.

În același timp, Serghei Tsyplenkov, directorul executiv al Greenpeace în Rusia, este convins că această inițiativă a comunității de mediu rusești se bazează pe dorința cuiva de a „slăbi presiunea ONG-urilor de mediu”. Potrivit sursei, numai ONG-urile rusești pot fi recunoscute drept agenți străini. De exemplu, Ministerul Justiției a refuzat anterior să recunoască Greenpeace ca agent străin.

Menționăm că în anul 2019, Ministerul Justiției din Rusia a recunoscut ONG-ul ʺInițiativa Cetățenilor împotriva Crimelor de Mediuʺ, cu sediul în Krasnodar, drept agent străin. Atunci ministerul a explicat că decizia s-a bazat pe o combinație de „indici de activitate politică” cu subvenții primite de la organizația internațională Greenpeace. În 2022, ONG-ul a reușit să obțină eliminarea de pe lista agenților străini.