Ucraina cere Consiliului de Securitate al ONU să prevină catastrofa de la centrala nucleară de la Cernobîl

Potrivit vicepremierului Irina Vereșciuk, Rusia a echipat un depozit uriaș de muniții în apropierea centralei nucleare de la Cernobîl care poate detona, la fel ca în Belgorodul rusesc. Ucraina cere Consiliului de Securitate al ONU să ia imediat măsuri de demilitarizare a zonei de excludere a centralei nucleare de la Cernobîl și să introducă acolo o misiune specială a ONU.

Vicepremierul menționat că ieri, la depozitul forțelor armate ale Federației Ruse din orașul Belgorod a avut loc o detonare neautorizată de muniție.

„Acesta este un exemplu de nerespectare tipic rusă a măsurilor de siguranță și utilizarea masivă a munițiilor periculoase din cel de-al Doilea Război Mondial. Ieri, Statul Major ucrainean a avertizat cu privire la amenințarea cu autodetonarea muniției la depozitul uriaș  în apropierea centralei nucleare de la Cernobîl. Rusia trebuie să-și retragă imediat trupele din zona Cernobîl”, – a subliniat Vereșciuk.

Oficialul a subliniat că, în contextul securității nucleare, acțiunile iresponsabile și neprofesionale ale armatei ruse reprezintă o amenințare foarte serioasă nu numai pentru Ucraina, ci și pentru sute de milioane de europeni.

„Prin urmare, solicităm Consiliului de Securitate al ONU să ia imediat măsuri de demilitarizare a zonei de excludere a centralei nucleare de la Cernobîl și să introducă acolo o misiune specială a ONU pentru a elimina riscul repetării dezastrului nuclear de la Cernobîl ca urmare a acțiunilor forțelor de ocupație ruse”, a subliniat Vereșciuk.

Sursa:UNIAN