Ministerul Mediului a elaborat Regulamentul Cadastrului de stat al apelor

Guvernul a aprobat Regulamentul Cadastrului de stat al apelor, format de Sistemul Informațional Automatizat, care a fost elaborat de Ministerul Mediului. Resursele de apă ale țării vor fi înregistrate și monitorizate informațional, conform standardelor europene.

Regulamentul Cadastrului de stat al apelor, format de Sistemul informațional automatizat (SIA CSA) reprezintă un ansamblu de mijloace tehnice care vor fi utilizate pentru păstrarea, procesarea și furnizarea informației întru realizarea unei evidențe a datelor despre resursele de apă pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Cadastrul de stat al apelor stabilește modalitatea de menținere informațională, regulile de înregistrare, actualizare și radiere a datelor despre resursele de apă din Republica Moldova.

Cadastrul de stat al apelor va oferi acces la informație și date sistematizate despre următoarele obiecte: rețeaua hidrografică, corpurile de apă, construcțiile hidrotehnice, zonele și fâșiile de protecție, zonele protejate conform Directivei nr. 2000/60/CE din 23 octombrie 2000 privind stabilirea unui cadru de politică comunitară în domeniul resurselor de apă, captările și deversările de apă, bilanțul apei, managementul bazinelor. SIA CSA va include date de la: Agenția „Apele Moldovei”, Agenția de Mediu, Agenția pentru Geologie și Resurse Minerale, Serviciul Hidrometeorologic de Stat.

Responsabil de administrarea, mentenanța  și dezvoltarea sistemului SIA CSA este Agenția „Apele Moldovei”. Informația va putea fi accesat pe site-ul csa.gov.md. SIA CSA a fost creat în cadrul proiectului de asistență tehnică „Consolidarea cadrului instituțional în sectorul alimentării cu apă și sanitația din Republica Moldova”, cu suportul financiar al Agenției Austriece pentru Dezvoltare și Agenția Elveția pentru Dezvoltare și Cooperare.

Sursa:www.mediu.gov.md