Sursa de energie a fost restabilită la centrala nucleară de la Cernobîl

„Alimentarea cu energie electrică a fost restabilită la centrala nucleară de la Cernobîl” a declarat Ministrul Energiei, Gherman Galușcenko, informează Energoatom.

„Astăzi, datorită eforturilor incredibile ale specialiștilor NPC Ukrenergo, ale oamenilor de știință din domeniul nuclear și ale electricienilor noștri, a fost posibilă reabilitarea asigurării cu energie a centralei nucleare de la Cernobîl, care a fost capturată de invadatorii ruși”, a declarat Galușcenko.

Potrivit ministrului, acum sistemele de răcire a unităților nucleare  vor funcționa din nou în regim normal de la sursa de rezervă.

Galușcenko a menționat că centrala nucleară de la Cernobîl este un obiect al energiei ucrainene. „Nu avem nevoie de ajutor din partea nimănui pentru a asigura sau restabili alimentarea cu energie electrică a instalațiilor noastre. Da, inginerii noștri energetici sunt într-adevăr eroi, dar este imposibil să asigurăm siguranța nucleară în condițiile unei agresiuni militare. Prin urmare, fac apel din nou la partenerii noștri internaționali, Comisia Europeană, AIEA, ONU, OSCE: ajută-ne să protejăm instalațiile nucleare! Acum este imperativ să forțăm inamicul să părăsească centrala nucleară și să se înființeze o zonă demilitarizată de 30 de kilometri în jurul instalațiilor nucleare ale Ucrainei” a adăugat Galușcenko.