Ministrul ucrainean al Mediului: Urgențele de la centralele nucleare de la Cernobîl și Zaporojie pot provoca o catastrofă la scară globală

«Orice situații de urgență la centralele nucleare de la Cernobîl sau Zaporojie, ocupate de ruși, pot duce la o catastrofă la scară globală», a anunțat Ministrul Protecției Mediului și Resurselor  Naturale din Ucraina, Ruslan Strelets, titrează unian.net.

„Orice situație periculoasă, orice situație anormală care poate duce la un fel de explozie sau orice fel de incendiu la centrala de la Cernobîl sau la centrala Zaporojie nu este doar o urgență, este o catastrofă uriașă nu numai pentru Ucraina, ci și pentru întreaga Europă – și pentru Belarus, și pentru Rusia și pentru țările europene. Aceasta ar putea deveni o catastrofă uriașă la scară globală”, a declarant ministrul.

Potrivit acestuia, problema racordării centralei nucleare de la Cernobîl la rețeaua electrică este acum pe cale de a fi soluționată.

„Astăzi sunt în curs de desfășurare anumite măsuri pentru a asigura racordarea acestei unități pentru a garanta siguranța acesteia. Există suficient combustibil pentru ca generatoarele diesel să continue să funcționeze până când această instalație este conectată la rețeaua electrică ucraineană”, a declarat Strelets.

Reamintim că 11 angajați ai corporației nucleare de stat ruse Rosatom au ajuns la centala Zaporojie, unde un reprezentant, care s-a autointitulat șeful „administrației militare-civile”, a declarat că acesta ar fi fost teritoriul Rusiei și așa va rămâne „pentru totdeauna”, iar centrala nucleară Zaporojie aparține deja sistemului de control al corporației Rosatom.

Pe 10 martie, Energoatom a raportat că personalul ucrainean lucra la toate cele șase unități de energie ale centralei din Zaporojie, dar conducerea  a trebuit să coordoneze toate problemele tehnice cu rușii. Angajații stației sunt supuși unei puternice presiuni psihologice din partea invadatorilor.

Două unități de alimentare ale centralei din Zaporojie funcționează în rețea. Pe 7 martie, unitatea electrică N6 a fost supusă reparației de urgență, deoarece a fost avariată în timpul bombardamentelor de către partea rusă. Tot pe 10 martie, a fost minată coasta lacului de acumulare Kahovka, aflat aproape de centrala nucleară capturată.