Savanții: Încălzirea globală a „trezit” un gaz periculos

Un alt studiu al proceselor climatice din lume a arătat că încălzirea globală poate duce la otrăvirea populației Pământului cu radon, potrivit portalului științifico  tehnic phys.org, citând cercetători de la Universitatea din Leeds din Marea Britanie.

Profesorul Paul Glover și colegii săi au efectuat un studiu și au ajuns la concluzia că dezghețarea permafrostului va permite unui gaz periculos – radonul – să iasă la suprafață. În primul rând, locuitorii teritoriilor arctice vor fi afectați de aceasta.

Radonul este un gaz natural care este clasificat drept radioactiv. Potrivit cercetătorilor, poate provoca dezvoltarea cancerului pulmonar. Detectarea acestui gaz este extrem de problematică deoarece nu are miros.

Cercetătorii au creat un model care arată modul în care gazul se infiltrează prin permafrost și se răspândește prin interioare. Oamenii care locuiesc în clădiri cu subsol vor avea de suferit cel mai mult: concentrația de radon acolo, poate crește de aproximativ 100 de ori. Este mai greu ca gazul să ajungă la locuitorii clădirilor pe piloni, dar aceasta este o chestiune de timp.

Oamenii de știință cred că radonul nu ar fi un motiv de îngrijorare dacă permafrostul este stabil. Cu toate acestea, în ultimii ani, s-a înregistrat topirea sa prea rapidă.