În premieră, 8 comunități rurale din Moldova și 8 din România vor realiza un proiect ecologic în cadrul Parohiei

Biserica Ortodoxă Română, prin intermediul Federației „Filantropia” și al Misiunii Sociale „Diaconia”, derulează proiectul pilot „Eco-inițiative în parohiile Bisericii Ortodoxe Române din România și Republica Moldova”. Acest proiect se realizează în parteneriat cu Fundația „Caritas Ambrosiana” din Milano, Italia.

Proiectul este primul de acest tip și are ca scop inițierea unei educații de mediu și identificarea soluțiilor pentru creșterea responsabilității ecologice la nivelul Bisericii Ortodoxe Române, în România și Republica Moldova.

De ce ecologia e o preocupare a Bisericii

Biserica Ortodoxă Română, ca parte importantă a societății civile a celor două țări, împărtășește ideea conștientizării crizei de mediu și a rolului pe care îl poate exercita această idee în societate pentru schimbarea atitudinilor și comportamentelor oamenilor. Criza de mediu trebuie soluționată nu doar prin tehnologie, ci și printr-o schimbare a omenirii.

Biserica Ortodoxă Română are o rețea structurală care acoperă întreg teritoriul celor două țări și astfel poate contribui semnificativ la eforturile societății civile din România și Republica Moldova de a contracara criza de mediu, la fel de eficient pe cât participă la promovarea incluziunii sociale prin activitatea sa considerabilă în domeniul serviciilor sociale și activităților filantropice.

Ce presupune acest proiect

  • creșterea conștientizării în rândul preoților cu privire la problemele ecologice și asupra înțelegerii domeniului ecologiei ca parte a lucrării pastorale a Bisericii;
  • asigurarea de programe de învățare și materiale structurate privind protecția mediului care să ajute preoții și voluntarii Bisericii să abordeze adecvat acest domeniu;
  • includerea proiectelor de mediu inițiate de tineri în parohii.

În proiect vor participa 16 echipe locale (8 în România și 8 în Republica Moldova), reprezentate de un număr de 160 de tineri, membri ai parohiilor Bisericii Ortodoxe Române, care vor beneficia de informare și educare în domeniul ecologiei și care vor iniția și implementa proiecte locale.

Diaconia dezvoltă proiecte în 90 de localități din întreaga țară, prin care susține inițiativele sociale din comunitate. Astfel, proiectul Eco-inițiative în parohiile Bisericii Ortodoxe Române din România și Republica Moldova va da un  plus valoare și  va completa paleta de servicii realizate în localitățile rurale cu implicarea tinerilor.