Guvernul a aprobat reforma Fondului Național de Mediu

Guvernul RM a aprobat modificările la Legea privind protecția mediului și a unor acte normative, în cadrul ședinței Guvernului, din 9 februarie curent. Noile modificări prevăd inițierea procesului de reformare a Fondului Ecologic Național.

Ministerul Mediului propune modificări la  Legea nr.1515/1993 privind protecția mediului înconjurător. În special, urmează să fie modificat Regulamentul privind modul de administrare a Fondului Național de Mediu (FNM). Un Fond Național de Mediu, actualmente Fondul Ecologic Național, limitează activitatea de mediu. Or, gestionarea corectă a FNM va facilita implementarea mai multor proiecte din domeniul protecției mediului, soluționând o bună parte a problemelor strângente de mediu din țară. Totodată, va oferi mai multă transparentă, egalitate și echitate, cu orientare sporită spre protecția mediului.

Ministerul Mediului va veni ulterior cu un proiect de Hotărâre de Guvern, în baza proiectului de lege modificat, pentru noul Regulament, care va reglementa modul de organizare și funcționare a Fondului National de Mediu. Acesta va prevedea regulile privind aplicarea, monitorizarea, evaluarea, selectarea, finanțarea și monitorizarea proiectelor, respectând intregral buna organizare a unui proces integral de gestionare a proiectelor.

Cu alte cuvinte, proiectele finanțate din Fondul Național de Mediu, prin activitățile sale vor contribui la atingerea obiectivelor de mediu, setate de strategiile naționale din domeniu. Unul dintre obiectivele specifice ale Strategiei Naționale de Mediu pentru anii 2014-2023, este crearea unui sistem eficient de management de mediu, care să contribuie la creșterea calității factorilor de mediu și să asigure populației dreptul la un mediu sănătos și durabil, precum și asigurarea condițiilor de bună guvernare și eficientizarea potențialului instituțional și managerial în domeniul protecției mediului.

Modificările vin după ce, pe 14 ianuarie 2022, Guvernul a examinat proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative propuse de deputata Parlamentului RM, Ina Coșeru, împreună cu Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD), în cadrul Acțiunii Pentru Mediu a Uniunii Europene (EU4Environment). Atribuțiile de administrate a FNM vor trece de la Ministerul Mediului către I.P. „Unitatea de implementare a proiectelor în domeniul mediului”, instituție subordonată ministerului.