Reuters:Schimbările climatice amenință Jocurile Olimpice de iarnă

Schimbările climatice amenință Jocurile Olimpice de iarnă și viitorul sporturilor de iarnă, făcând condițiile periculoase pentru sportivi și toți participanții. Experții avertizează despre acest lucru într-un raport publicat cu o săptămână înainte de începerea Jocurilor de iarnă din 2022 de la Beijing, relatează Reuters.

Jocurile Olimpice de iarnă, care vor începe pe 4 februarie, vor fi primele care vor folosi practic 100% zăpadă artificială, cu sute de mașini de zăpadă care funcționează la capacitate maximă pentru a acoperi pârtiile de schi.

„Acest lucru necesită multă energie și apă, iar substanțele chimice sunt adesea folosite pentru a încetini topirea, oferind o suprafață pe care mulți o descriu ca imprevizibilă și potențial periculoasă”, se spune în raport.

Potrivit studiului, Beijing și Zhangjiakou, situate în zone cu climă aride, pot folosi aproximativ 49 de milioane de galoane (185 de milioane de litri) de apă tratată chimic.

În timp ce China a spus în mod repetat că folosește doar apă naturală de ploaie și apă reciclată pentru a face zăpadă, există îngrijorări că nivelul ridicat de utilizare a apei va avea un impact suplimentar asupra resurselor deja limitate ale regiunii.

Zăpada naturală devine mai rară în unele regiuni, iar disponibilitatea apei pentru producția de zăpadă este în scădere ca urmare a schimbărilor climatice, punând în pericol industria mondială a sporturilor de iarnă.

„Riscul este clar: încălzirea climatică amenință viitorul sporturilor de iarnă pe termen lung. De asemenea, reduce numărul de locuri ecologice pentru Jocurile Olimpice de iarnă”, se arată în studiu.

Dintre cele 21 de locații olimpice de iarnă utilizate din 1924, cercetătorii estimează că până în 2050, doar 10 vor avea clima și zăpada naturală potrivite pentru eveniment.