Amplify Energy, învinuită pentru scurgerea de petrol în largul coastei Californiei

Un mare juriu federal american a acuzat miercuri compania Amplify Energy din Texas pentru o scurgere de petrol în largul coastei Orange County, California, în octombrie, când s-au scurs aproximativ 25.000 de galoane (95.000 de litri) de combustibil în Oceanul Pacific.

The Hill relatează că cele două filiale ale Amplify Energy, Beta Operating și San Pedro Bay Pipeline, au fost, de asemenea, acuzate de scurgeri de petrol. Dacă vor fi găsiți vinovați, potrivit ziarului, aceștia riscă amenzi de milioane de dolari și o „perioadă de probă” de până la 5 ani.

La începutul lunii octombrie, a fost înregistrată o scurgere majoră de petrol în largul coastei Orange, declanșată, potrivit CNN, de un accident la conducta Amplify Energy. Scurgerea a dus la moartea multor păsări și specii de pești, potrivit purtătorului de cuvânt al districtului Catherine Foley.

National Transportation Safety Board din SUA a trimis specialiștii să investigheze incidentul. Autoritățile locale au anulat o serie de evenimente în masă planificate acolo ca măsură de precauție și i-au sfătuit pe rezidenții de pe coastă să evite vizitarea zonei dezastrelor ecologice, iar guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a declarat stare de urgență în districtul Orange din cauza unei scurgeri de petrol.

În cadrul anchetei declanșate, s-a sugerat că cauza accidentului de pe conductă ar fi putut fi nava container germană Rotterdam Express, care se afla în zonă, care ar fi putut avaria conducta prin agățarea acesteia cu ancora. Deși această versiune nu a fost complet abandonată, au existat și motive serioase de a crede că paguba a avut loc cu mult înainte de aceasta, iar compania care deținea conducta, după cum s-a demonstrat, a încălcat regulile de funcționare a acesteia și a ignorat în mod repetat semnalele. Compania nici nu a „observat” chiar faptul accidentului, deși, potrivit ziarului care a făcut cunoștință cu acuzațiile, în 13 ore au fost primite opt alarme: compania le-a oprit și a repornit conducta de petrol. Compania a explicat astfel de acțiuni prin îndoielile lor cu privire la fiabilitatea senzorilor de semnal.

Chiar și o mare pată de petrol pe apa din largul coastei districtului a fost semnalată de localnici, nu de angajații companiei, a căror conducere a continuat să dea asigurări că „totul este în ordine și sub control”. „Este groaznic, dar i-au mințit pe localnici în timpul conferințelor lor de presă și au încercat să-i convingă că nu au crezut ceea ce au văzut cu ochii lor și că nu au încredere în simțul mirosului și în cunoștințele lor”, a declarat The Hill, citat de Fowley.  Se cunoaște că firma știa toate acestea și alarmele s-au declanșat așa cum trebuia, dar nimeni nu a făcut nimic.” Acuzațiile împotriva lui Amplify Energy sunt, potrivit lui Foley, o confirmare că oamenii aveau dreptate.