Elon Musk a anunțat un nou proiect: CO2 va fi transformat în combustibil

Compania aerospațială privată din SUA SpaceX își propune să creeze combustibil pentru rachete din dioxid de carbon. Acest lucru a fost anunțat de fondatorul și CEO-ul companiei, Elon Musk.

„SpaceX lansează un program pentru a elimina CO2 din atmosferă și a-l transforma în combustibil pentru rachete”, a scris el, îndemnând pe toată lumea să se alăture. Dezvoltarea acestui tip de combustibil, notează Musk, va avea implicații pentru explorarea lui Marte.

În 2017, Elveția a lansat prima fabrică din lume care colectează dioxid de carbon din aer pentru revânzare și producție de căldură. Ventilatoarele de la instalație aspiră aer, filtrează CO2, iar căldura generată este transferată în sere prin conducte subterane.

Conceptul unei uzine pentru captarea dioxidului de carbon din aer a fost prezentat și în Scoția. Oamenii de știință promit că instalația va putea procesa până la un milion de tone de carbon, iar gazul produs poate fi stocat pentru o lungă perioadă de timp adânc sub fundul mării în largul coastei Scoției. Ei au decis să efectueze experimente privind absorbția dioxidului de carbon din atmosferă în Japonia și vor să folosească CO2 extras din aer drept combustibil.

În septembrie 2021, Islanda a lansat cea mai mare centrală din lume pentru pomparea dioxidului de carbon din atmosfera pământului, numită Orca.