Telegraf: companiile de la Bursa de Valori din Londra vor fi obligate să prezinte planuri de mediu

Fiecare companie listată la Bursa de Valori din Londra (LSE) va fi obligată legal să prezinte planuri anuale pentru a-și îmbunătăți sustenabilitatea în câțiva ani, afirmă Daily Telegraph cu referire la șeful Ministerului Britanic de Finanțe, Rishi Sunak.

Firmele vor trebui să elaboreze „planuri de tranziție” regulate către operațiuni mai ecologice pentru a „ajuta Regatul Unit” să obțină neutralitatea carbonului până în 2050. Acest lucru se aplică în primul rând companiilor implicate în minerit, foraj de petrol, arderea cărbunelui pentru a genera energie electrică și alte activități cu consum intens de carbon. Ei „vor trebui să demonstreze că plănuiesc să fie prietenoși cu mediul”, notează ziarul.

Controlul asupra implementării unor astfel de cerințe va fi încredințat Autorității de Conduită Financiară (FCA), iar în lipsa unor planuri de mediu, companiile pot fi amendate sau expulzate de pe bursele britanice.

Aceste reguli vor afecta direct toate instituțiile financiare din Regatul Unit, în primul rând băncile și fondurile de pensii, care vor trebui să recurgă la „investiții ecologice”.

Noile reguli, potrivit ziarului, pot fi adoptate încă din 2023, după publicarea rezultatelor consultărilor și începerea negocierilor cu FCA.

Anterior, a fost anunțată crearea unui centru pentru schimbările climatice la Bursa de Valori din Londra, în conformitate cu inițiativa „The Transition Pathway Initiative” (TPI) pentru a evalua „progresul companiilor în tranziția către o economie cu emisii scăzute de carbon”.  Lucrările vor începe la începutul anului 2022. Potrivit șefului centrului, Adam Matthews, noul centru va deveni „un instrument al binelui comun și va permite tuturor investitorilor să ia măsuri și să evalueze performanța climatică prin aceeași lentilă”.