Danemarca va aloca 15,55 milioane de dolari pentru eliminarea treptată a cărbunelui

Danemarca a anunțat joi 100 de milioane DKK (15,55 milioane de dolari) pentru eliminarea treptată a cărbunelui. Acest lucru a fost anunțat în legătură cu conferința ONU de la Glasgow (COP26) de ministrul Afacerilor Externe al Regatului, Jeppe Kofod.

„Energia fosilă este unul dintre cele mai mari obstacole în calea unui viitor verde. Prin urmare, Danemarca ia măsuri specifice pentru a elimina treptat cărbunele. Danemarca va dona 100 de milioane DKK pentru achiziționarea și dezafectarea centralelor pe cărbune și va investi în noi surse de energie”, se spune în mesajul șefului Ministerului Afacerilor Externe.

Schimbările climatice reprezintă cea mai mare provocare a timpului nostru, notează ministrul, iar îndepărtarea de combustibilii fosili este cheia pentru atingerea obiectivului de combatere a acesteia. „Ca parte a eforturilor noastre cuprinzătoare de a aborda schimbările climatice, guvernul danez lucrează la eliminarea treptată a cărbunelui, precum și la investiții masive în noi surse de energie verde”, a explicat el.

Cea de-a 26-a Conferință a părților la Convenția-cadru a Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP26) are loc la Glasgow din 31 octombrie și se va încheia pe 12 noiembrie. La lucrările sale iau parte delegații din aproape 200 de țări. COP26 face bilanțul unui ciclu de cinci ani care a început odată cu Acordul climatic de la Paris din 2015. La acel moment, COP21 a adoptat  Acordul de la Paris privind Clima, care proclamă obiective de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, de a preveni creșterea temperaturii medii anuale a planetei cu peste două grade Celsius peste nivelurile preindustriale până în 2100 și de a lua măsuri pentru a menține incalzirea la 1,5°C.