Greenpeace cere UE să anuleze zborurile pe distanțe scurte

Greenpeace, o organizație internațională de mediu, a cerut UE să interzică zborurile pe distanțe scurte dacă o rută similară de tren durează mai puțin de șase ore. Acest lucru a fost anunțat miercuri pe site-ul oficial al organizației.

„Politicienii și țările europene ar trebui să interzică zborurile pe distanțe scurte acolo unde există deja alternative viabile și să investească în căi ferate pentru a crea un sistem de transport european care să fie benefic planetei și accesibil tuturor”, a declarat Lorelei Limousin, militantă pentru climă și energie Greenpeace. Ea a menționat că industria aviației este una dintre cele mai puțin prietenoase cu mediul ambiant.

Potrivit unui sondaj al Băncii Europene de Investiții, inițiativa a fost susținută de 62% dintre rezidenții țărilor UE. În același timp, majoritatea respondenților notează că este necesară creșterea numărului de călătorii cu trenul de noapte.

Potrivit think tank-ului Transeuropa, o treime din zborurile pe distanțe scurte din UE au o alternativă sub forma unor servicii similare de tren care durează mai puțin de șase ore. Deci, una dintre cele mai aglomerate rute din UE, Madrid – Barcelona, ​​durează 2,5 ore cu trenul – mai rapid decât timpul total pentru un zbor similar. În același timp, emisiile de dioxid de carbon produse de avioane pe această rută sunt de nouă ori mai mari decât cele ale trenului.