Pe măsură ce populația lumii crește, numărul persoanelor cu acces limitat la apă va crește de la 3,6 miliarde în 2018 la peste 5 miliarde în 2050. Acest lucru este afirmat în raportul Organizației Meteorologice Mondiale – agenție meteorologică ONU. „Trebuie să fim conștienți de criza iminentă a apei”, îndeamnă secretarul general al OMM, Petteri Taalas.
Autorii raportului estimează că numărul cazurilor de secetă a crescut cu 29% din 2000. În același timp, deși majoritatea victimelor cauzate de acest tip de dezastru au avut loc în țările africane, cele mai mari daune economice au fost cauzate în America de Nord, Asia și Caraibe.
La nivel global, 25% din toate orașele din lume se confruntă deja cu deficit de apă în mod regulat. Acest lucru se datorează și faptului că, în ultimii 20 de ani, rezervele de apă ale pământului au scăzut cu o rată de un centimetru pe an. Creșterea populației va pune o presiune și mai mare asupra aprovizionării cu apă, în special în așa-numita „Africa Neagră” – care se află la sudul deșertului Sahara.
Raportul rezumă faptul că, în ciuda unor progrese realizate în ultimii ani, la ritmul actual, 107 țări nu vor putea îndeplini obiectivele din 2030 pentru gestionarea durabilă a apei și accesul la apă.