Vicepreședintele Braziliei: conservarea pădurilor din Amazon va necesita anual aproximativ 10 miliarde de dolari

Brazilia ar trebui să primească cel puțin 10 miliarde de dolari anual drept compensație pentru serviciile de conservare a pădurii ecuatoriale din Amazon. Acest lucru a fost anunțat de vicepreședintele țării, Antonio Hamilton Mourao.

„De când m-am alăturat Consiliului pentru Amazon, am auzit adesea de la sectorul privat, în special de la bancheri, că ar trebui să primim aproximativ 10 miliarde de dolari pe an pentru serviciile de mediu. Eu cred că e o sumă rezonabilă pentru responsabilitatea noastră”, a declarant el la Expoziția Mondială 2020 din Emiratele Arabe Unite (Dubai). Discursul a fost difuzat pe pagina de Twitter a politicianului.

Mourao a explicat că acest lucru este necesar pentru „implementarea în continuare a proiectelor de conservare și restaurare a pădurii tropicale din Amazon”. În opinia sa, implementarea inițiativelor publice și private în domeniul dezvoltării durabile în regiune poate deveni „o afacere foarte profitabilă”.

Șeful adjunct al statului a menționat că aproximativ 84-85% din pădurile tropicale din regiune au supraviețuit până în prezent în forma lor originală. „Din punct de vedere pur matematic, ne putem permite să tăiem nu mai mult de 5% din păduri. 80% ar trebui păstrate”, a adăugat politicianul, subliniind că, pentru a combate în mod eficient tăierile ilegale, este necesar să oferim populației regiunii alternative ecologice. În caz contrar, procesul respectiv „va rămâne un joc scump de-a pisica și șoarecii”, a puncatat el.

Vicepreședintele Braziliei a reamintit că aceasta este o activitate multidisciplinară pe scară largă, cu participarea a 15 ministere și a forțelor armate ale țării, care afectează aproximativ jumătate din întregul teritoriu al celui mai mare stat de pe continent. „Dacă trebuie să ne păstrăm aproape 50% din teritoriile noastre, avem nevoie de sprijin. Alte țări au exploatat deja tot ce au putut pe teritoriile lor, noi încă avem teritorii vaste și ne dăm seama de responsabilitatea pentru conservarea lor”, a declarat Mourao.

Potrivit șefului adjunct al statului, această problemă ar trebui luată în considerare la cea de-a 26-a Conferință a părților la Convenția-cadru a ONU privind schimbările climatice (COP-26). „Acest lucru ar trebui discutat la COP-26 și este una dintre principalele probleme pe care Brazilia intenționează să le prezinte ca agendă de negociere”, a spus Mourao. În același timp, vicepreședintele Braziliei a reamintit despre obligația țărilor dezvoltate în domeniul finanțării climatului, întrucât aceste țări, consideră el, „poartă o responsabilitate istorică, fiind principalele surse de emisii de gaze cu efect de seră”.